Stavění MÁJE a májový čas [ Lidové tradice ]

STAVĚNÍ MÁJE A MÁJOVÝ ČAS
Jedná se o velmi starou tradici znímou především z Jičních Čech a Slovácka. Tato tradice se udržela do dnešní doby a tak se ještě dnes vypravují svobodní chlapci do lesa, aby tu usekli co nejvyšší a nejkrásnější strom a udělali z něj do rána staročeskou májku, tradiční symbol jara. Májovým stromem může být podle místních zvyků smrček, jedlička, nebo borovice. Chlapci strom oklestí a špičku ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky. Celou noc pak májku bedlivě hlídají, protože její ztráta by znamenala velkou ostudu. Podle tradice si sousední chasa navzájem snažila májový strom podřezat. Pro toho, komu se to povedlo to znamenalo velou slávu a pro chasu, která si strom neuhlídala, to byla veliká potupa.

Známé jsou tradiční jarní studentské slavnosti - majálesy, které navazovaly na prvomájový den.

1. května nad ránem bylo v některých místech zvykem vysypat tzv. "chodníčky lásky". Tyto chodníčky byly od domu chapce k domu jeho vyvolené a znamenaly vyjádření lásky mezi nimi a předzvěst dalších událostí.

Podle tradice se říká, že dívka na prvního máje nepolíbená do roka uschne. Líbat se má pod rozkvetlým stromem, nejlépe jabloní.

K májovým dnům se se váže jméno Karla Hynka Máchy, který tento čas krásně popsal v básni Máj.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.FOS.cz
Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 06.10.2004 v 11:23 hodin