Bítešské hody [ Lidové tradice ]

Muzejní spolek Velkobítešska
První stárek a stárka 2004
TRADIČNÍ BÍTEŠSKÉ HODY


Z pozvánky na hody ve Velké Bíteši v roce 2005:
Bítešští stárci, Klub kultury města Velké Bíteše, městský úřad a Muzejní spolek Velkobítešska zvou veřejnost na tradiční bítešské hody. Hody začínají ve středu dne 7. září a končí ve středu 14.září 2005. Hlavní hodový den je neděle - stárci zvou stárky, krojovaný průvod městem, tradiční program pod májou. V sobotu odpoledne se na náměstí uskuteční folklorní festival - vystoupí krojované skupiny z Podhorácka a okolí. V průběhu hodového týdne mimo místní pohostinství, kavárny a cukrárny jsou rovněž otevřeny hodové sklípky ve dvorech a v podzemí některých měšťanských domů na náměstí i v přilehlých ulicích s nabídkou dobrého jídla a pití. Nebudou chybět oblíbená posezení u cimbálu a na své si přijdou i milovníci dechovky. V sobotu a v neděli je možno navštívit několik výstav.
Silva Smutná, muzeum.v.bites@seznam.cz


Tradiční bítešské hody s rychtářem a právem jsou největší folklorní událostí na středním Podhorácku. Staletým rytmem těchto lidových zvyků městečko ožívá v první polovině měsíce září. Trvají sedm dní. Program pod májí je v sobotu a v neděli.

Hodové obyčeje udržuje a rozvíjí skupina svobodných chlapců a dívek. Hlavním pořadatelem je klub kultury města, ovšem tak či onak se na hodovém dění podílí řada místních spolků, institucí, živnostníků a samozřejmě jím žije veškeré obyvatelstvo.
Do Velké Bíteše, která je proslulá svojí pohostinností, přijíždějí hosté z širokého okolí. Na náměstí v centru města se nachází řada hospůdek, kaváren a také cukráren s nabídkou vlastních výrobků. Ve dvorech některých měšťanských domů nebo v jejich středověkém podzemí jsou po sedm dní slavnosti otevřeny "hodové sklípky" s dobrým vínem - v některých se opékají selata, jinde se line vůně domácího uzeného, grilované drůbeže a specialit z ryb. Na horní straně náměstí má své stálé místo jarmark lidových řemesel. V čase hodů je otevřeno několik výstav vypovídajících o místní historii, kultuře a spolkové činnosti. /2003/


Přijeďte se podívat na Tradiční bítešské hody ve dnech 6. až 13. září 2006 do Velké Bíteše:
Hody začínají ve středu dne 6. září stavěním máje a končí kácením máje ve středu 13. září 2006. Hlavní hodový den je neděle - mše svatá, stárci zvou stárky, krojovaný průvod městem, tradiční program pod májou. V sobotu odpoledne se na náměstí koná folklorní festival - vystoupí soubory z Podhorácka a okolí. V průběhu hodového týdne jsou otevřeny hodové sklípky ve dvorech a v podzemí některých měšťanských domů na náměstí i v přilehlých ulicích s nabídkou dobrého jídla a pití. Nebudou chybět oblíbená posezení u cimbálu a na své si přijdou i milovníci dechovky. V sobotu a v neděli je možno navštívit vlastivědnou expozici městského muzea, výtvarnou výstavu v klubu kultury a v chovatelském areálu bude jako obvykle vystaveno drobné zvířectvo.
Místo konání: Masarykovo náměstí
Informace: Zdenka Špičková, t. 566 532 342, m. 608 811 563, e-mail: klubkultury@vbites.cz,
zdenka.spickova@vbites.cz
Bítešské hody, stárek a stárka
Stárek a stárka 2003

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vbites.cz/muzeum
Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 14.01.2007 v 10:42 hodin